Uit betrouwbare bronnen rond Goudestein heeft de  fractie van Maarssen 2000 vernomen dat het college tegemoet gaat komen aan de wens van een groot deel van de raad om de zondagsopenstelling voor Bouwmarkten en en Tuincentra, gelegen in de voormalige gemeente Marssen, te wijzigen.

 

In de werksessie van 12 maart jl. deden woordvoerders van de Gamma in Maarssenbroek en de directie van Tuincentrum de Vechtweelde namens hun branche een dringend beroep op de raad om het huidige beleid met betrekking tot de koopzondagen te wijzigen. Vooral deze twee branches zien een groot deel van hun klanten en omzet wegvloeien naar Utrecht nu daar de winkels iedere zondag open mogen zijn. Een motie van de Groep DVV om dit regime ook in Stichtse Vecht te hanteren lijkt weer stuk te lopen op de afspraak die de fracties van de VVD, CDA, D66, Streekbelangen en Het Vechtse Verbond met de ChristenUnie-SGP in het coalitieprogramma hebben gemaakt.

 

De ChristenUnie-SGP is onder de voorwaarde dat er geen uitbreiding van koopzondagen zou komen toegetreden tot de coalitie. Deze afspraak, met een partij met maar twee zetels in de raad, zorgt ervoor dat de ondernemers in Stichtse Vecht door college en coalitie in de kou blijven staan. 

 

De economische crisis en alle gevolgen daarvan (die ook Stichtse Vecht niet voorbij gaan) kunnen in Stichtse Vecht niet adequaat aangepakt worden door deze afspraak. Maarssen 2000 vindt dit vooral van partijen als de VVD en D66 een onhoudbaar standpunt. Een partij die makkelijk gemist kan worden in de coalitie zorgt ervoor dat de VVD en D66 hun afspraken met hun kiezers niet nakomen, onbegrijpelijk zeker in het huidige economische klimaat!

 

De aanleiding voor een heftige discussie in de werksessie was een door de Groep DVV ingediende motie om in Stichtse Vecht het Utrechtse voorbeeld te volgen en de ondernemers geen belemmeringen meer op te leggen. Voor deze optie lijkt door de coalitieafspraken geen meerderheid, maar er werd onder andere door Maarssen 2000 woordvoerder Ron Druppers aangedrongen om met een maatwerk oplossing te komen voor de Bouwmarkten en Tuincentra. Dat lijkt nu gelukt te zijn. 

 

Het probleem is dat in Maarssen alle bedrijven op dezelfde 12 zaterdagen open moeten, maar dat dit voor de Bouwmarkten en Tuincentra niet perse de beste zondagen van het jaar zijn. Bijvoorbeeld Hemelvaartdag en de 2e paas- en pinksterdag zijn nu geen koopzondagen. De directeur van Vechtweelde gaf in een gloedvol betoog aan dat op Hemelvaartdag zijn omzet net zo hoog is als het totaal van de laatste twee weken van februari. Verder zijn voor beide branches de 2e paas- en pinksterdag topdagen, waarop een groot deel van de jaarlijkse omzet gedraaid wordt. Deze dagen niet open kunnen zou zijn weerslag kunnen hebben op de werkgelegenheid van tientallen werknemers, meest inwoners van Stichtse Vecht.

 

De meest haalbare oplossing lijkt te liggen in het het loskoppelen van de drie gebieden waar het om gaat, Maarssen Dorp, Maarssen Broek woongebied en de rest van de voormalige gemeente. Hierdoor zouden de bouwmarkten op andere zon- en/of feestdagen open kunnen zijn dan de gewone detailhandel.

Onze bron meldt dat het college hier komende dinsdag een beslissing over gaat nemen.

Download Free Joomla Templates by vonfio.de